10 de setembre 2012

Una altra raó ... més


Tots ens esforcem molt per trobar raons que expliquin les nostres diferències amb Espanya. I sobretot, per trobar raons que vagin més enllà del sentiment de pertinença al poble català, a la seva llengua i a la seva cultura. Perquè diuen que les raons econòmiques les entén tothom, en canvi aquestes lligades als sentiments només les entenem una minoria.

Bé, sigui per una cosa o sigui per l'altra, la veritat és que jo també n'he trobat una d'econòmica, que a mi m'ha fet pensar força. M'explico.

A setembre de 2012 sembla que la única via que té l'Estat Espanyol per sortir d'aquest forat econòmic és l'augment d'impostos, la rebaixa dels sous de tots els treballadors, no únicament dels empleats públics i la rebaixa de les prestacions socials, com l'atur o les pensions, per aconseguir esser més competitius. Com que pel govern d'Espanya, aquell país es tracta com una sola unitat, no es fan diferències entre les comunitats autònomes i per tant, tothom ha de passar per l'adreçador. Tot això amb l'atenta mirada dels alemanys, que en són els principals impulsors d'aquestes mesures, bàsicament perquè tenen la clau de l'aixeta econòmica que apreta i molt.

Quan una empresa, o en aquest cas un país, competeix només té dues alternatives: per preu o per qualitat. Espanya no discuteix res i té clar que competeix per preu, per tant, s'agafa les instruccions rebudes al peu de la lletra i tira endavant amb aquestes mesures.

Catalunya no competeix en la mateixa dimensió. Catalunya té empreses d'alta tecnologia ja sigui mèdica, mecànica, biològica, en tecnologies de la comunicació, etc... però per això necessita unes infraestructures i unes universitats, uns investigadors i una administració que estiguin a l'altura dels seus competidors. No ens poden posar al mateix sac perquè quan estem rebaixant sous i disminuint prestacions socials, no tenim forma de retenir el talent. I quan s'escanyen les inversions en infraestructures s'està eliminant la competitivitat del nostre país.

Per això necessitem la independència. Perquè som diferents. Perquè competim en una altra dimensió. I perquè volem decidir nosaltres mateixos a quin nivell competim. I per decidir que prioritzem aquelles infraestructures que ens facin més competitius. I per pagar un bon sou a aquells investigadors que ens fan ser capdavanters. I per tenir una administració que serveixi el país al nivell que el país es mereix.

Si algú en volia una altra, aquí la té.

1 comentaris:

R.Rey ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys