07 de novembre 2008

Curiós, curiós

No deixa de ser curiosa la pàgina 14 del Punt Diari d'ahir, dijous dia 6 de novembre de 2008.

Resulta que l'editorial titulava "Un destorb que Barcelona vol encolomar a Figueres". Evidentment anava a l'entorn del Museu Militar del castell de Montjuïc que es vol traslladar al castell de Sant Ferran de Figueres. L'editorial es preguntava si el museu és un destorb a Montjuïc per què ha de ser bo per al castell de Figueres. Sobretot, tenint en compte que a Figueres fa anys que es treballa en una línia pedagògia envers la cultura de la pau.

Per altra banda, a la mateixa pàgina hi havia un escrit d'un lector en el qual es lamentava que el Ministeri de Defensa i l'Ajuntament de Barcelona haguessin acordat el trasllat del Museu Militar del Castell de Montjuïc. Ho justificava per la vocació de l'Ajuntament de Barcelona de desfer-se dels museus que condicionen la història del nostre país. Escrivia que "Barcelona sembla abocada a ser la ventafocs cultural, distreta com es troba amb les dèries efímeres de l'esport, i oblida que les possibilitats culturals únicament són possibles a Madrid".

Jo penso que ni tant, ni tan poc. És a dir, ni a Figueres som tan tontos que ens deixem entabanar, ni el Museu Militar és la joia de la corona que hem robat a Barcelona. Jo m'ho miro amb uns altres ulls.

El Castell de Sant Ferran és una instal·lació d'unes mides impressionants, en la qual hi caben moltes iniciatives com la que es proposa. I aquesta en concret no condiciona la instal·lació de cap de les que s'ha anat parlant. Però abans de pensar en res s'ha de dotar de les infraestructures mínimes: aigua, electricitat, clavegueram, telèfon, etc. Si aprofitem el trasllat del Museu Militar perquè el Ministerio de Defensa hi inverteixi una bona quantitat d'euros per preparar el Castell per acollir aquest museu i, evidentment, altres iniciatives, segur que serà bo per Figueres.

No negaré que és molt important el projecte museístic per mostrar les peces (de reconegut valor) de forma que els que no hem viscut la guerra en primera persona podem aprendre dels errors de les anteriors generacions, i no hi tornem a caure. I això no té res a veure en ser bel·licista.

El Museu Militar al Castell de Sant Ferran? Sí, però amb el pa sota el braç.

2 comentaris:

Pere ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb el que dius. Cal que des de l'ajuntament sigueu forts i no us deixeu entavanar pel políticament correcte de fer un "castell per la Pau", que queda molt bé, però que no cal destinar la fortalesa a un centre d'analisi per la Pau, perqué això es pot fer en qualsevol edifici.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys