16 de novembre 2008

L'art de parlar bé

Jo sóc un clàssic amb totes les de la llei. Com a tal, estic encantat amb aquells polítics -pocs- que són capaços de fer discursos que diuen coses. Que se'ls entén, i que a més son capaços d'introduir recursos retòrics i cites que fa més amena l'audició. Aquesta capacitat era molt més acceptada en el noucentisme o a principis del segle XX que en l'actualitat, on suposo que als nostres polítics se'ls valora més altres capacitats que aquesta.

Dies enrera estava parlant de forma informal amb un polític nostre que ostenta aquesta capacitat, i en parlar d'un tema concret ens va dir: "això és un oxímoron". Les dues persones que erem al davant ens vam mirar amb cara d'incrèduls, perquè no sabíem què volia dir.

Quan vaig tenir temps vaig posar-me a buscar informació al respecte, amb aquesta eina tan fantàstica que és internet on hi ha tanta informació inútil, que és la que m'agrada a mi.

Vaig trobar que un dels millors oradors del segle XX va ser Winston Churchill, que entenent la força dels recursos retòrics els feia servir tots. Així, faig un recull d'alguns dels tecnicismes retòrics utilitzats per ell mateix:

Asíndeton. Que es tracta de la supressió de conjuncions. "Aquell era el nostre temor constant; un cop rera l'altre, pèrdues enormes, perills tremends. Tot maleguanyat."

Anàfora (paral·lel·lisme). Repetició de paraules o locucions al començament d'oracions seguides. "Lluitarem a les platges. Lluitarem a les pistes d'aterratge. Lluitarem als camps i als carrers, lluitarem a les muntanyes. No ens rendirem mai."

Lítote. Restar importància a propòsit per aconseguir un efecte dramàtic o còmic. "Les coses seguien el seu curs mentre el mapa d'Europa canviava."

Paradoxa. Anomalia de la lògica per contradicció, però de sentit coherent i revelador. "... decidit només a ser indecís, resolt només a ser irresolut, ferm en deixar-se portar, sòlit en fluidesa, ..."

Catacresi. Imatge inesperada que varia l'ús normal d'una paraula. "... una nova Època Fosca més sinistra encara ... a la llum de la ciència pervertida."

Conversió. Repetició d'una paraula al final de frases successives. "... l'amor a la pau, l'esforç per la pau, la lluita per la pau, la búsqueda de la pau, ..."

Antítesi. Juxtaposició d'idees oposades enunciades simètricament. "Si ens unim res és impossible, si ens dividim tot fracassarà."

Pleonasme. Repetició de la mateixa idea per donar èmfasi. "Els perills i dificultats no desapareixeran tancant els ulls. No desapareixeran limitant-nos a veure què passa; ni desapareixeran amb una política d'apaivagament."

Assonància i aliteració. Repetició de sons vocals i consonants. "Que rodi. Que rodi en plena plenamar, inexorable, irresistible, benigne, fins costes més obertes i temps més favorables."

Joc de paraules. Canviar l'ordre de les paraules d'una frase emprada prèviament. "Això no és la fi. No és ni tan sols el principi de la fi. Però potser sigui la fi del principi."

Oxímoron. Juxtaposició de dues paraules o imatges contradictòries. "... un teló d'acer ha caigut de costat a costat del continent."

Perífrasi. Expressió retorcida, complicada. "... no és possible en la opinió del Govern de Sa Majestat classificar-lo d'esclavitut en l'accepció extrema de la paraula sense còrrer cert risc de caure en la inexactitud terminològica."

Metonímia. Utilització d'un sol terme o imatge per referir-se a un concepte més ampli. "Donem la benvinguda a Rússia al lloc que li correspon... Donem la benvinguda a la seva bandera sobre els mars."

Reduplicació. Repetició d'una o més paraules amb finalitat emfàtiques. "... aquesta és la lliçó: no rendir-se mai, no rendir-se mai, mai, mai, mai, ..."

En aquesta època tenim la sort que no tenia Òscar Wilde, quan deia "és molt trist que avui en dia escassegi tant la informació inútil".

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No fa gaires dies, el meu fill adolescent, va preguntar-me perque no s'enten als POLITICS quan parlen i perque utilitzen paraules que no son propies del carrer. En concret la pregunta era, parlen així perque no volen que els entenem i així no podem posicionar-nos?
Jo també pregunto, entre politics i POLITICS, hi ha alguna mena de Llei que fa que al cap de poc d'estar inmersos en aquest mon, a petita o gran escala, parlin com si estiguesin fent el sermó del diumenge a missa? Es que els hi fan estudiar teología al iniciar-se?
Voldría que, vosté que en alguna ocasió li ha donat bons consells a l'alcalde de Sant Pere Pescador, valorés l'escrit del dia 17/11 "Mentrestant caminem..." en el seu blog.
Hi ha frases com "tenim el deure d'escoltar". El deure es començar la casa per els fonaments. El deure es no fer demagogies. I allà on parla de "Diferents col.lectius" entre d'altres, "dones", no ho sé, pero em sona...
Li agrairé la seva valoració. Salut.

Josep M. Marcé i Company ha dit...

Amb en Jordi tenim una bona amistat personal. Tan que amb ell no hem parlat mai de partits polítics.
Jo crec que un polític que no es fa entenedor, és un mal polític. També és cert que un bon comunicador ha d'adaptar el seu discurs al públic objectiu. Per tant un bon discurs per gent gran pot semblar carrincló a un públic adolescent. O excessivament "progre" a l'inrevés.
L'entrada d'en Jordi del dia 17 té molt contingut. Jo el separaria en 4 blocs:
1. Compliment del programa de govern. Aquesta és una obligació que el dia que un votant vagi al jutjat contra algun govern per incompliment de programa electoral, veurem què passa. No és menys cert, que una vegada governes tens la realitat a sobre i t'has d'adaptar tant a la situació de les finances municipals, com a la realitat econòmica i com a les noves necessitats.
2. Foment de la participació ciutadana. No sóc de Sant Pere, i per tant no sé si aplica el que diu. Jo me'n refio. Per altra banda això d'incloure les dones com a col·lectiu, actualment es busca la igualtat de gènere, per la qual cosa ho trobo correcte.
3. POUM. No hauria de ser-ho, però el que passa a Sant Pere Pescador amb el POUM passa gairebé per tot, fins i tot havent-hi unanimitat a la casa consistorial. El que ha d'anar amb compte el poble és en no limitar la construcció d'equipaments perquè això és molt perillós. Per la qual cosa és una qüestió de responsabilitat pública no aturar el POUM.
4. Estic totalment d'acord amb ell quan diu que no vol anunciar projectes que no estan totalment lligats. Potser quan s'acostin les eleccions ho farà. Seria una qüestió d'estratègia política.

Josep M. Marcé i Company ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys