28 de febrer 2009

Sobre la crisi

En la nostra societat de diaris impressos, digitals, blocs, setmanaris, revistes, tertúlies de ràdio o de televisió ... tothom es veu en cor d'opinar sobre qualsevol tema que se'ls plantegi. Veig escriptors de novel·les romàntiques, sociòlegs, filòlegs, poetes parlant d'economia, fins i tot els futbolistes s'hi atreveixen, bé tan potser no però gairebé. Ningú contradiu ningú perquè passem per sobre del 99 % dels escrits que ens passen per davant amb la sobredosi que tenim d'informació.

Però de tant en tant ens parem i n'analitzem algun en concret. Llavors ens esgarrifem. Jo m'he parat en un escrit que parla de l'origen de la crisi i, més o menys diu que "en bona mesura aquesta crisi econòmica en la que estem immersos té l'origen en l'abandonament dels valors del treball, l'esforç i el sacrifici, i és tornant a aquests que ens en sortirem".

De bones a primeres ja em pregunto si l'autor de l'escrit n'està patint alguna de crisi i si alguna vegada n'ha aplicat algun d'aquests valors, però aquest no és el motiu de la meva reflexió.

Per descomptat que en la nostra societat catalana aquests valors eren un dels trets diferencials i en el moment present estan en crisi. No els hem sabut transmetre a les generacions que ens segueixen. Però d'aquí a ser la causa d'alguna crisi hi ha un bon trajecte.

Aquesta crisi està provocada pel creixement basat en l'especulació i no en el valor afegit dels productes. D'aquí que quan la roda s'ha parat resulta que la criatura tenia el cap més gran que la resta del cos, no ha mantingut l'equilibri i ha caigut. Amb els bancs pel mig i la globalització de l'economia això ha provocat el tsunami que ara estem patint.

L'economia és com la naturalesa, que ella sola es posa al seu lloc, degudament adaptada. En aquests moments l'adaptació passa per l'estabilitat financera i la moderació dels preus. L'estabilitat financera només s'aconseguirà amb la deguda regulació del control sobre les entitats financeres. D'aquí que alguns diguin que és la fi del liberalisme. Quant a les entitats bancàries, molt probablement sí. Quant a la moderació dels preus, probablement haurem de passar per una deflació (decreixement dels preus) en algun sector (immobiliari) per tal d'adaptar els costos a la realitat.

Hi ha un tercer factor molt important que no puc deixar de banda en l'anàlisi que és l'energia. En aquests moments el descens de la demanda ha provocat una estabilitat a la baixa en els preus del petroli, però no podem oblidar que la dependència mundial d'aquesta font d'energia pot provocar fortes tensions si no es treballa per aconseguir fonts alternatives. Aquesta és la gran batalla que hauríem de lliurar una vegada haguem encarrilat la situació present.

I els valors. No me n'havia oblidat però és que crec que és la nostra obligació transmetre'ls. I la millor forma és predicant amb l'exemple, i no tan sols escriure-ho.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys