10 d’octubre 2010

Mentides piadoses

Dies enrera sortia al diari la notícia de que l'alcalde de Felanitx (Mallorca) proclamava Cristòfor Colom com a felanitxer. D'altres ho havien abans això. Un dels que ha anat més enllà és Gabriel Verd Martorell, historiador.


Segons Verd Martorell, que ha dedicat més de vint-i-cinc anys d'intenses investigacions a l'assumpte, Colom hauria nascut a la possessió felanitxera de Son Ramonet, fill natural del príncep Carles de Viana, germà de Ferran el Catòlic, i de Margarida Colom, amb qui el príncep hauria mantingut un afer amorós durant el seu confinament a Mallorca. Això explicaria, entre d'altres coses, el suport dels Reis Catòlics a la seva visionària expedició marítima.

L'alcalde Biel Tauler, del Partit Popular, no es basa en fets tan ben argumentats, sinó que a l'hora de justificar la seva ferma proposta de convertir Colom en fill il·lustre de Felanitx diu: “Estic convençut que és felanitxer perquè el simple fet de fer-se a la mar sense saber amb certesa on aniria a parar, i de descobrir després una cosa tan grandiosa, indica un cert grau de bogeria que caracteritza els habitants del nostre municipi”.

De boigs (jo pronuncio boits) n'he conegut molts i de diversos indrets. A Girona hi havia una senyora que es declarava heredera de la Corona d'Aragó, hi havia l'home foca que es feia aguantar una cadira per una pota sobre el nas i el “tonto de Sant Josep” que es posava a dirigir el trànsit, a l'inrevés del que tocava. N'hi havia un altre que recitava la història universal de memòria a l'entrada de la facultat de lletres de la UdG. Un altre que deia que era la reencarnació de Jesucrist i anava només amb una túnica i sandàlies pel carrer.

A Figueres hi ha el que es creu l'hereu d'en Dalí, en piano man, i fa anys hi havia el sabater d'Ordis que dirigia la tramuntana com si fos una orquestra, i tants d'altres que ara no recordo. Per tant, de bojos n'hi ha per tot arreu. Altre cosa és que un arrauxat sigui capaç d'aconseguir tres barcos, una tripulació, travessar un mar desconegut i després tornar. Descobrir el continent americà podria ser, més o menys una casualitat, però la resta sembla lluny de la bogeria i de la rauxa.

Evidentment, la raó final és que l'alcalde busca que això contribueixi a fer anar fins a Felanitx turistes americans a carretades. I aquí és on entro a preguntar-me si finalment tot val. Allò que diuen que la finalitat justifica els mitjans. Home, doncs jo crec sincerament que no. El que és cert és que tenim una tendència a banalitzar històries com aquesta que poden treure pes a tota una investigació rigorosa d'anys i panys.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys